Lyijymyrkytys on merikotkien yleisin kuolinsyy

Tänään YLE uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan lyijymyrkytys on merikotkien merkittävä kuolinsyy. Asia ei sinällään ole uusi, vaan Evira uutisoi asiasta jo lokakuussa 2014. Eviran ja luonnontieteellisen keskusmuseon tutkimuksen mukaan joka kolmas tutkituista merikotkista oli kuollut lyijymyrkytykseen. Kyse ei siis ole lyijymyrkytyksestä villin lännen malliin (vaikka sitäkin varmasti tapahtuu), vaan merikotkat saavat tappavan määrän lyijyhauleja tai haulien siruja ravinnostaan.

Mitä kautta lyijy sitten merikotkiin päätyy? Tänä päivänä lyijypitoisuudet luonnossa ovat niin vähäisiä, etteivät luonnolliset syyt enää selitä merikotkien myrkyttymistä. Kotkat saattavat saada lyijysiruja haaskoista, mutta tämäkin lyijyn lähde lienee aika epätodennäköinen. Suurin osa kotkien nielemistä hauleista tulee haavoittuneiden lintujen lihasta. Joko kotkat ovat pyydystäneet haavoittuneita lintuja, tai sitten löytävät haulien aiheuttamiin vammoihin kuolleita eläimiä.

Asia ei ole huolestuttava vain uhanalaisen merikotkan kannalta, se kertoo myös karua kieltä vesilintujen metsästyksestä. Kuinka paljon vesilinnustuksessa vammautetaan eläimiä huonosti tähdätyillä tai liian kaukaa ammutuilla laukauksilla? Mitään tarkkaa vastausta tähän ei ole saatavilla varsinkaan pienempien vesilintujen osalta, mutta varsinkin hanhilla luku saattaa tanskalaistutkimusten mukaan olla hälyttävän iso.

Kuvaavaa lienee YLE:n uutiseen haastatellun eräliikkeen pitäjän kommentti lyijylle vaihtoehtoisten haulien korkeasta hinnasta:

Taviparveen näillä ei kannata ammuskella…

Näinkö osa metsästäjistä toimii – ammutaan haulikolla lintuparveen, ja katsotaan moniko putoaa? Voi vain kuvitella, montako lintua näin toimittaessa vammautetaan.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Suomesta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Lyijymyrkytys on merikotkien yleisin kuolinsyy

  1. Paluuviite: Vain kalastukseen voimme vaikuttaa: rajoitukset loppuvat, koska kuolee ensimmäinen norppa? | Kuudes massasukupuutto ja muuta maailman menoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s