Saigoihin iskenyt epidemia pysähtyi, mutta tappoi vähintään 120 000 eläintä

Noin viikko sitten blogissa kerrottiin saiga-antilooppeihin iskeneestä erittäin tuhoisasta epidemiasta. Viimeisin tieto Kazakstanista kertoo, että saigoja tappanut epidemia on nyt pysähtynyt. Parissa viikossa epidemiaan kuoli ainakin 120 000 eläintä; kuolleiden eläinten laskeminen ja hautaaminen on vielä kesken, joten luku voi tästä kasvaa. Joka tapauksessa epidemia tappoi lähes puolet Kazakstanin saigoista, eli yli kolmasosan koko lajin kannasta. Valtava isku tälle uhanalaiselle lajille.

Epidemiaan kuolleisuus oli 100 %, mikä on täysin poikkeuksellista: kokonaiset laumat kuolivat ilman että yhtään yksilöä jäi henkiin. Parhaillaan epidemian syitä on selvittämässä joukko paikallisia sekä kansainvälisiä tutkijoita. Varsinaiseksi taudinaiheuttajaksi lienee syypäänä Pasteurella tai Clostridia -bakteerit, mutta tutkijoiden mukaan on selvää, että jotkin ympäristötekijät vaikuttivat merkittävästi epidemian puhkeamiseen. Esim. Kazakstanissa kevät on ollut tavanomaista sateisempi. Lisäksi epidemia alkoi samaan aikaan kuin saigat vasoivat, mikä saattoi edesauttaa taudinaiheuttajan leviämistä. Parhaillaan tutkitaan myös mahdollisen virusinfektion osuutta massakuolemiin; tavallisesti edellä mainitut bakteerit ovat vaarallisia vain jo muuten heikentyneille eläimille.

Kuten aina tällaisissa tapauksissa, huhut lähtevät kiertämään. Massakuolemasta on syytetty mm. alueella olevaa Baikonurin avaruustukikohtaa ja raketeissa käytettävää polttoainetta. Ajallisesti epidemia tapahtui samaan aikaan kuin epäonnistunut Proton-M -raketin laukaisu, mutta ainakaan toistaiseksi mitään muuta yhteyttä rakettien ja saigojen kuolemien välillä ei ole tutkimuksissa havaittu. Tämä on kuitenkin yksi asia, joka pyritään selvittämään.

Joissain uutisissa on arvioitu, että saigakannan toipuminen epidemista saattaa kestää vuosikymmenen. Tämä lienee liian synkkä arvio, sillä saiga lisääntyy tehokkaasti ja viime vuosina on populaatiot ovat kasvaneet parhaimmillaan kymmeniä prosentteja vuodessa. Joka tapauksessa massakuolemat ovat vakava uhka lajille, ja epidemian syyn olisi hyvä selvitä nopeasti. Pahoin kuitenkin pelkään, että selitys on huomattavasti monimutkaisempi — ja vaikeammin hallitta —  kuin raketeissa käytettävä polttoaine. Ei auta kuin seurata tilannetta.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Maailmalta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s