Ikiroudan ihmeitä: täydellisesti säilyneet luolaleijonan poikaset

Siperian ikirouta sulaa, paljastaen samalla pleistoseenikauden ihmeitä. Useimmiten alueen uusista löydöistä kertoo ensimmäisenä Siberian times, englannin kielellä ilmestyvä nettilehti keskittyen nimensä mukaisesti uutisiin Siperian alueelta. Ilahduttavasti luonnontieteelliset artikkelit ovat julkaisussa hyvin edustettuna.

Jo kuukausi sitten lehti tiesi kertoa ikiroudasta löytyneistä luolaleijonan pennuista. Eilen Jakutian yliopiston tutkijat viimein esittelivät löytöjä medialle yliopiston ikiroutaluolassa, missä säilytetään alueelta löydettyjä eläinten jäänteitä. Ja minkälaisesta löydöstä onkaan kyse: Siperialaisesta jokipenkasta löytyi kaksi täydellisesti säilynyttä, nuorta luolaleijonan pentua. Maanvyöryn hautaamat pennut olivat ehkä vain viikon tai kahden vanhoja, niin nuoria etteivät pentujen silmät olleet vielä kunnolla auenneet. Ilmeisesti kyseessä on kaksi parhaiten säilynyttä luolaleijonayksilöä, mitä on koskaan löytynyt. Pennut ovat kokonaisia, turkki ja pehmytkudokset ehjänä, jopa viiksikarvat tallella! Pentujen sukupuolta ei vielä tiedetä, mutta tutkijoilla niille jo nimet valmiina; Uyana ja Dina jos ne ovat naaraita, tai Uyan ja Din urospennuille.

Luolaleijona – nykyisen leijonan melko läheinen pohjoinen sukulainen – hävisi sukupuuttoon pleistoseenikauden lopulla, kuten tässä blogissa on jo aiemmin kerrottu. Löytyneet pennut lienevät siis vähintään 14.000 vuotta vanhoja, sillä sitä nuorempia luolaleijonan jäänteitä ei ole Euraasian puolelta löytynyt. Radiohiiliajoitusta tai muitakaan perusteellisempia tutkimuksia ei pennuille vielä ole ehditty tekemään. Jakutian yliopiston tutkijat pyrkivätkin löytämään leijonanpentuja tuntevia yhteistyökumppaneita jatkotutkimusten avuksi.

Alkuperäisen artikkelin yhteydessä on lukuisia hienoja kuvia löytyneistä eläimistä.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): megafauna, Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s