Iloisia uutisia Saimaalta: norppia syntynyt ennätysmäärä!

Metsähallitus julkaisi tänään kevään saimaannorppien pesälaskennan tuloksen. Ja millainen tulos se olikaan: uusia kuutteja on syntynyt 79 kappaletta. Se on seurantahistorian ennätys. Vain neljä kuuteista löytyi kuolleena, mikä on sekin erinomainen tulos (esim. edellisenä vuonna pesiin kuolleita kuutteja oli yhdeksän). Epäilemättä jokunen kuollut kuutti löytyy vielä myöhemmin, kun pesäpaikoille tehdään tutkimusmielessä sukelluksia.

Edelleen yli puolet kuuteista syntyy kahdella Saimaan alueella, Haukivedellä ja Pihlajavedellä, mutta norppaa on ilahduttavasti palaamassa myös mm. Suur-Saimaalle, Yövedelle, Saimaan pohjoisosiin ja Luonterille, mistä löytyi kaksi kuuttia. Entisaikojen saimaannorpan vahva alue, Puruvesi, näyttää edelleen olevan kuutiton, mutta lienee vain ajan kysymys milloin Puruvedelläkin on synnyttävä naaras.

Ennätystuloseen vaikutti osaltaan erinomaiset olosuhteet, joiden ansiosta laskenta pystyttiin suorittamaan Saimaalla jälleen kattavasti. Mutta olosuhteista huolimatta kannan kasvu on tosiasia, ja seurausta 5 vuotta sitten tiukennetuista kalastusrajoituksista. Kalapyydyskuolemat ovat edelleen saimaannorpan merkittävin uhkatekijä, mutta kalastusrajoitusten ansiosta yhä harvempi norppaa näyttää joutuvat pyydyksiin ja kanta pääsee kasvamaan.

Hyvistä uutisista huolimatta Koloveden tilanne on erikoinen. Kun vielä 10 vuotta sitten Kolovesi oli Pihlajaveden ja Haukiveden jälkeen saimaannorpan parhaita elinalueita, on koloveden kanta pudonnut alle puoleen. Tänä vuonna Kolovedeltä ei löydetty edes yhtään kuuttia. Kalastusrajoituksia vastustavat ovatkin vedonneet Koloveden tilanteeseen, ja väittäneet rajoitusten olevan turhia tai jopa haitallisia; Kolovesi on valtaosin kansallispuistoa, missä on jo pitkään ollut tiukat rajoitukset. Saimaannorpan taantumisen syytä Kolovedellä ei täysin tunneta, mutta osittain syy voi olla kalakannoissa tapahtuvat vaihtelut sekä sattuma; Kolovesi on yksi Saimaan pussinperä, jonne uusien norppien saattaa olla vaikeaa löytää.

Tänään astui voimaan myös uusi kalastusrajoitusasetus. Kuuttien suojelemiseksi kalastusta rajoitetaan Saimaalla 15.4.-30.6. välisenä aikana. Rajoitusten (vapaaehtoisten sopimusten tai asetuksen rajoitusten) piirissä on kaikkiaan noin 2600 neliökilometriä. Lisäksi asetuksella kielletään tietynlaisten, norpalle vaarallisten pyydysten käyttö. Viime hetkillä asetuksesta kuitenkin poistettiin tiettyjä vesialueita, ilmeisesti ympäristöministerin käskystä. Luonnonsuojeluliitto onkin kritisoinut rajoituksia riittämättömiksi niin laajuudeltaan kuin ajaltaan. Osittain rajoitusalueet ovat kuin viivoittimella vedettyjä, mikä ei tietenkään ole saimaannorpan ekologian kannalta perusteltua. Mutta toisaalta, ehkä tässäkin asiassa on annettava vähän siimaa; kaikkea ei voi saada kerralla. Jokainen pyydyksiin kuollut norppa on tietenkin turha, mutta ei maailmaa muuteta hetkessä. Kaiken kaikkiaan hyvä päivä sisävesinorpalle. 🙂

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Suomesta, Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s