Afrikassa on noin puoli miljoonaa norsua

Perjantaina CITES-kokouksen aattona kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö IUCN julkaisi raportin Afrikan norsujen määrästä. Raportissa on mukana 275 norsupopulaatiota, eli kyseessä on toistaiseksi kattavin arvio Afrikan norsupopulaatioiden tilasta ja kannan kehityksestä. Aiemmasta arviosta on aikaa kymmenisen vuotta, nyt julkaistu raportti kuvaa vuoden 2015 tilannetta. Ja kuten arvata saattaa, tulokset eivät anna paljoa ilonaiheita.

Raportin mukaan tutkituissa populaatiossa on noin 415.000 norsua. Lisäksi kattavan seurannan ulkopuolella saattaa olle reilut satatuhatta eläintä, eli karkeasti arvioiden Afrikassa on vähän reilut puoli miljoonaa norsua. Vaikka luku ehkä tuntuu isolta, niin kymmenessä vuodessa norsujen määrä on vähentynyt yli 110.000 eläimellä. Tällä hetkellä norsuilla on käytännössä vain yksi uhka: norsunluukauppa ja siitä johtuva salametsästys. Kaikki muut uhkatekijät ovat nykytilanteessa pikkujuttuja.

Valtaosa Afrikan norsuista elää eteläisessä Afrikassa, Angola-Mosambik -linjan eteläpuolella. Itä-Afrikassa elää noin 86.000 norsua ja keskisessä Afrikassa 24.000 eläintä. Länsi-Afrikan norsujen tilanne on äärimmäisen synkkä, isolla alueella Nigeriasta ja Nigeristä länteen elää enää vain 11.000 norsua.

Salametsästys on iskenyt pahiten Itä-Afrikkaan, missä norsujen määrä on kymmenessä vuodessa pudonnut puoleen. Varsinkin Tansaniassa norsujen hävitys on kymmenessä vuodessa ollut valtavaa. Toisaalta taas Ugandan, Kenian ja Ruandan norsut ovat toistaiseksi säästyneet. Salametsästyskriisi koettelee pahoin myös keskistä Afrikkaa. Esim. norsut ovat lähes tyystin kadonneet Kongon demokraattisesta tasavallasta. Länsi-Afrikassa tilanne on ollut jo vuosikymmeniä huono, ja viimeiset norsut ovat hajallaan useissa pienissä populaatioissa ympäri aluetta. Länsi-Afrikan vahvin norsukanta löytyy Nigerin, Burkina Fason ja Beninin rajaseuduilta. Vaikka eteläisen Afrikan norsujen tilanne (lähes 300.000 eläintä) vaikuttaa vielä suhteellisen hyvältä, salametsästys on kasvanut voimakkaasti mm. Mosambikissa ja Zimbabwessa. Tosin samaan aikaan norsujen määrä on kasvussa Etelä-Afrikassa ja Namibiassa.

 

Afrikannorsun_levinneisyys.png

Afrikannorsujen nykylevinneisyys. Norsut ovat pirstoutuneet muutamaan sataan erilliseen osapopulaatioon. Lähde: IUCN African elephant status report 2016

Nykyään tutkijat alkavat olla yksimielisiä siitä, että afrikkalaiset norsut tulee jakaa kahteen lajiin: savanninorsuun ja metsänorsuun (tästä on jo kirjoitettu blogissa aiemmin). IUCN:n raportissa afrikannorsu kuitenkin käsitellään yhtenä lajina, sillä tällä hetkelle ei vielä osata sanoa, mitkä norsupopulaatiot tarkalleen ovat metsänorsuja tai norsulajien hybridejä. Tiedossa on kuitenkin, että metsänorsu on selvästi savanniserkkuaan harvinaisempi, ja esimerkiksi Kongon demokraattisen tasavallan norsujen joukkotuho on kohdistunut juuri metsänorsuun. Ehkä vähän yllättäen kaikki Läntisen Afrikan norsut ovat ilmeisesti geneettisesti metsänorsuja, vaikka osa populaatioista elää savanneilla tai jopa puoliaavikoilla.

On selvää, että salametsästys on saatava kuriin hyvin nopeasti, sillä nykytahdilla afrikkalaiset norsut ovat sukupuutossa muutamassa vuosikymmenessä. CITES-kokouksessa on siis paljon pelissä, myös norsujen suhteen; esim. esityslistalla on mammutinluun myyntikielto norsujen suojelemiseksi. Saa nähdä miten käy.

 


IUCN:n raportti on ladattavissa tästä (kyseessä on iso, yli 100 megan pdf-tiedosto)

 

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Maailmalta, Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s