Maailman hölmöin kansa – vai päättäjät?

Bioenergian-nimen taakse piiloutunut turvelobbausjärjestö Bioenergia ry. paljasti jälleen todelliset karvansa Maailman hölmöin kansa -kampanjallaan. Lobbariyhdistyksen mukaan Suomi on hölmöläisten maa, kun ei hyödynnä täysimääräisesti miljardien ja miljardien arvoisia energiaturvevarojaan. Turpeella nousee kansantalous, työllisyys ja Suomi suosta, Bioenergia ry julistaa.

Kampanja taisi kuitenkin osua omaan nilkkaan, sillä vastaus on ollut kova. Niin Suomen luonto -lehti kuin yksittäiset kansalaiset sekä mm. vesienhoitoyhdistykset ovat ärähtäneet kampanjasta. Kieltämättä on hieman outoa, että miljardien rikkauksien hyödyntäminen vaatii valtiolta kovat tuet: esim. tänä vuonna valtion suorat verotuet turvetuotantoon ovat 146 miljoonaa euroa. Bioenergiayhdistyksen väitteet ovat samaa vanhaa: kuinka Suomen turvevarat ovat Pohjanmeren öljyvaroja suuremmat. Toki sillä erotuksella, että Pohjanmeren öljy tuottaa esim. Norjalle miljardien vientitulot eikä turpeella ole minkäänlaisia markkinoita. Tämän blogin yksi ensimmäisistä kirjoituksista käsitteli turvetuotantoa, ja kirjoitus on edelleen ajankohtainen.

Samoihin aikoihin julkaistiin valtioneuvoston selvitys Suomen energia- ja ilmastostrategian vaikutuksista. Se onkin karua luettavaa: käytännössä kaikki päästövähennykset uppoavat lisähakkuisiin, jotka heikentävät merkittävästi Suomen metsien hiilinielua. Tokihan tavoitteet täyttyvät tällä tavalla paperilla, mutta totuus on vallan muuta. Tätäkin aihepiiriä on käsitelty blogissa äskettäin kahdessakin kirjoituksessa (1, 2).

Tekisi mieli sanoa, että Suomessa tuskin asuu maailman hölmöin kansa, mutta maailman hölmöimmät päättäjät. Se ei kuitenkaan taida enää olla reilua suomalaisia poliitikkoja kohtaan. Kyllä Yhdysvalloissa Trumpin uusi hallinto on vielä surkeampi…

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Suomesta, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s