Vain muutaman dollarin tähden – sarvikuonosurma Pariisin eläintarhassa

Tänään monet viestimet, mm. YLE, ovat levittäneet karmeaa uutista Ranskasta. Pariisin lähellä olevan Thoiryn eläintarhan Vince-niminen nelivuotias isosarvikuono (aiemmin leveähuulisarvikuono) ammuttiin viime yönä. Tunkeutujat olivat murtautuneet eläintarhan alueelle, ampuneet Vinceä kolmesti päähän ja sahanneet irti isomman sarvista. Tekijät olivat myös yrittäneet sahata toista sarvea, mutta työ oli jäänyt kesken – joko tekijät olivat joutuneet yllättäen poistumaan, tai heidän sahansa oli rikkoutunut.

Eläintarhan kaksi muuta sarvikuonoa ovat edelleen kunnossa, eikä ole merkkejä että niitä olisi yritetty vahingoittaa. Mahdollisesti tekijöillä oli tarkoituksena tappaa kaikki kolme sarvikuonoa, joten tässä suhteessa tapauksessa saattoi olla onni matkassa. Joka tapauksessa Vince on ilmeisesti ensimmäinen Euroopan eläintarhoissa ammuttu sarvikuono.

Tekijöitä on uutisissa kutsuttu salametsästäjiksi. Sekin on mairitteleva nimitys tämä halveksittavan teon tekijöille, jotka todennäköisesti ovat järjestäytyneen rikollisuuden likaisen työn tekijöitä, pikkunilkkejä isossa pelissä.

Sarvet päätyvät Kiinan ja Vietnamin markkinoille rohdoiksi paikalliseen lääketieteeseen, joka on täyttä humpuukkia. Yhdestä sarvesta voi loppumarkkinoilla saada kymmeniä tuhansia dollareita, mutta ennen kuin sarvi on kiinalaisessa rohdoskaupassa, on se kulkenut lukuisten välikäsien kautta. Liipasimesta vetävät henkilöt ovat ketjussa alkupäässä, ja saavat rikoshyödystä vain murto-osan. Voisi sanoa, että tämäkin surma tehtiin vain muutaman dollarin tähden. Joku sillä toki rikastuu, mutta tuskin Ranskassa eläintarhaan tunkeutuneet tekijät.

Tällaisen teon jälkeen tulevat väistämättä mieleen synkät ajatukset. Jos sarvikuonot eivät ole enää turvassa edes Euroopan eläintarhoissa, onko sarvikuonolajien suojelu loppujen lopuksi hävitty taistelu? Toivottavasti ei, mutta eihän tämä hyvältä näytä.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Maailmalta, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s