Kun science fiction muuttuukin todeksi

Noin kaksi kuukautta sitten mediassa pyöri juttu, jossa väitettiin sukupuuttoon kuolleen mammutin paluun olevan ehkä vain 7 vuoden päässä. Tietenkään mitään tuollaista ei genetiikan professori George Church ole koskaan vakavasti väittänyt, ja toppuuttelin itsekin epärealistisia odotuksia omassa kirjoituksessani. Väitin, että jo esitetty tekokohtuteknologia on vielä science fictionia.

Kuitenkin teknologia kehittyy nopeasti. Pari päivää sitten Naturessa julkaistiin artikkeli, missä kerrottiin kuinka tekokohduissa on nyt onnistuneesti kasvatettu lampaan sikiöitä. Seuraavana päivänä artikkelista uutisoivat monet kansainväliset mediat. Tutkimuksessa reilut 100 päivää vanhoja lampaan siköitä siirrettiin keinotekoiseen kohtuun. Lampaiden napanuora yhdistettiin letkuun, jota kautta sikiö sai happea ja ravinteita. Kokeet olivat onnistuneita, ja esim. julkaistussa kuvassa lammas on kehittynyt keinotekoisessa kohdussa 24 päivän ajan. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että syntyneet lampaat ovat kasvaneet täysin normaalisti.

Tekniikkaa kehitetään ennen kaikkea keskosten pelastamiseksi. Noin 100 päivän ikäinen lampaan sikiö vastaa kehityksessä suunnilleen 23 viikkoista ihmissikiötä, jonka selviämismahdollisuudet kohdun ulkopuolella ovat erittäin heikot. Keinotekoinen kohtu saattaisi pelastaa monen hyvin pienenä syntyneen keskosen hengen ja kehityksen, antamalla edes muutaman kriittisen viikon lisäaikaa.

Tekniikka on toki vasta alkutekijöissään. Lampaiden kehityksen ensimmäiset reilut kolme kuukautta tapahtuivat normaalisti emon sisällä, ennen kuin sikiö siirrettiin keinotekoiseen kohtuun. Ja onhan neljän viikon tekokohtuajasta on vielä matkaa kuukausia kestävään kehitykseen. Eikä sikiötä toistaiseksi edes saada alulle keinotekoisessa kohdussa, vaan esim. istukan muodostumisen täytyy tapahtua luonnollisessa ympäristössä. Näin ollen ihmisten tai muiden luontokappaleiden kasvattaminen ja synnyttäminen kokonaan tekokohduissa on vielä science fictionia.

Joka tapauksessa ensimmäinen askel tekokohtuteknologiassa on nyt otettu. Keinotekoiset kohdut ovat välttämätön edellytys sukupuuttoon kuolleiden isojen eläinten, kuten villamammutin tai stellerinmerilehmän, palauttamiseksi. Käytännön syistä niitä ei yksinkertaisesti voi kasvattaa sijaisemoissa samoin kuin pienempiä eläimiä (esim. stellerinmerilehmän lähin sukulainen on dugongi, joka on kooltaan vain kymmenesosan kadonneesta serkustaan!) Vaikka sikiönkehityksen saaminen alulle tekokohdussa onkin toistaiseksi puhdasta science fictionia, tulee joskus päivä jolloin scifi muuttuu todeksi. Toivottavasti olen siitä vielä silloin kirjoittamassa.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Maailmalta, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kun science fiction muuttuukin todeksi

  1. Paluuviite: Martasta miljardeiksi – yritys palauttaa muuttokyyky | Kuudes massasukupuutto ja muuta maailman menoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s