Sukupuutto silmiemme edessä, jatkoa…

Vuosi sitten keväällä uutisoitiin mendesinantiloopin surkeasta tilanteesta: alkuvuoden 2016 aikana ei lentolaskennoissa Nigerissä löytynyt kuin kolme antilooppiyksilöä, ja laji näytti ajautuvan hetkenä minä hyvänsä sukupuuttoon luonnossa; lajia on kuitenkin tarhattuna joitain satoja yksilöitä, joten periaatteessa mendesinantilooppien palauttaminen luontoon voisi olla jossain vaiheessa mahdollista.

Suojelutyötä tekevät eivät kuitenkaan luovuttaneet, ja antilooppien etsintöjä jatkettiin viime vuoden lopulla ja alkuvuodesta niin Nigerissä kuin läntisessä Chadissa. Chadista antilooppeja löytyi 15-30 yksilöä, ja paikalliset paimentolaiset kertoivat, että alueella on vieläkin suurempi lauma. Myös Nigerin Termitin ja Tin Toumman aavikon alueelta löytyi usean päivän etsinnän jälkeen viisi aikuista yksilöä ja yksi poikanen. Tutkijat olettavatkin, että laajalla alueella on todennäköisesti useampikin tällainen pieni antilooppiryhmä. Lisäksi tutkijat havaitsivat ilokseen, että alueelta ei löytynyt merkkejä äskettäisestä ihmistoiminnasta.

Muutaman kymmenen yksilön populaatiot ovat kaukana elinvoimaisista ja lajin mendesinantiloopin sukupuutto luonnosta on edelleen erittäin todennäköistä. Löydetyt eläimet antavat kuitenkin pienen toivonkipinän, johon alueen suojelutyötä tekevät yrittävät tarttua. Nyt myös paikalliset hallitukset ovat antaneet suojelutoimille — jos eivät suoraan tukea — niin ainakin hyväksyntänsä.

Mendesinantilooppi sekä samalla alueella elävä äärimmäisen uhanalainen punakaulagaselli vaativat kiireellisiä suojelutoimia. Molempia lajeja saattaa olla luonnossa jäljellä enää muutamia kymmeniä yksilöitä. Lajien pelastamiseen on tarjolla vain houkan toivoa; mutta uusien tietojen valossa edes jonkinlaista toivoa.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Maailmalta, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s