Tänään WWF julkaisi Living planet 2018 -raportin: vuodesta 1970 lähtien maapallon selkärankaisten eläinten yksilömäärä on pudonnut 60 %. Muutosta edelliseen raporttiin ei ole paljoa (kaksi vuotta sitten luku oli -58 %), mutta suunta on edelleen sama. WWF:n raportti herätti runsaasti huomioita niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä mediassa. Valitettavasti tällainenkin uutinen unohtuu nopeasti, esim. YLE:n juttu aiheesta oli jo iltapäivällä hävinnyt jonnekin alasivujen kätköön.
Pari vuotta sitten käsittelin WWF:n elävän planeetan indeksiä ja siihen liittyviä ongelmia parin kappaleen verran. Ongelmista ja puutteista huolimatta WWF:n kokoama tieto lienee paras mahdollinen kuvaus maapallon selkärankaisten tilasta. Ei hyvältä näytä, mutta sehän oli jo tiedossa. Suurimmat syyt lajiston romahdukseen ovat elinympäristöjen tuhoutuminen mm. luonnonvarojen liikakäytön seurauksena. Myös vieraslajit ja ilmastonmuutos alkavat olla merkittävä uhka osalle eläinryhmistä. Laillinen laiton liikapyynti on uhka varsinkin nisäkkäille ja kaloille.
Eläinten määrän romahdus on iskenyt pahiten trooppisille alueille, joissa esiintyy maapallon rikkain biodiversteetti. Lauhkeat vyöhykkeet ovat säästyneet tuholta paremmin, mutta lajikirjo köyhtyy kaikkialla. Pahin tilanne on Etelä-Amerikassa, jossa raportin mukaan eläimistä on kadonnut 89 %. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa myös historiallinen perspektiivi: pleistoseenikauden lopulla Etelä-Amerikasta kuoli sukupuuttoon yli 80 % suurikokoisista (ns. megafaunan) nisäkässuvuista. Etelä-Amerikasta onkin tulossa autio manner. Asiaa tuskin auttaa Brasilian uusi fasisti presidentti, joka on mm. uhannut sulkea ympäristöministeriön, yksityistää Amazonin sademetsät, padota joet ja irtautua ilmastosopimuksesta.
Syksyn huonot uutiset eivät tähän lopu. Kiinasta tulleiden tietojen mukaan maassa aiotaan höllentää tiikerin osien ja sarvikuonojen sarvien käyttö- ja myyntikieltoa. Käyttö sallittaisiin luvan kanssa mm. ”perinteisessä lääketieteessä”, ja antiikkiesineillä voisi käydä kauppaa. Villien eläinten osia ei edelleenkään saisi käyttää (toisaalta tiikerien tarhaaminen kiinalaisen lääketieteen tarpeisiin ei kuulosta lainkaan hyvältä). Ja yleensäkin, mitä enemmän lainsäädäntö on monimutkainen ja tulkinnallinen, sitä vaikeampaa on saada rikollisia kiinni. Kiinan päätös ei kuulosta lainkaan hyvältä.
Aiemmin olen kysynyt, että miltä näyttää kuudes massasukupuutto? Kuin katsoisi ikkunasta ulos. Se tapahtuu juuri nyt, silmiemme edessä. Ilman WWF:ää ja muita suojelujärjestöjä sitä olisi mahdotonta havaita. Muutokset ovat ehkä ihmisen aikajänteellä hitaita, mutta eliökunnan mittakaavassa tavattoman nopeita.