Esimerkki kompensaatiokusetuksesta

Netissä tuli vastaan sivusto Act4Planet, joka vuokraa hiilinieluja. Halvan näköisillä sivuilla mainostetaan, miten 10 €/kk voi kompensoida päästöjä vuokraamalla hiilinielua suomalaisesta metsästä. Samalla sivustolla metsänomistajat voivat tarjota tilaansa hiilinielun vuokraukseen.

Toistaiseksi palvelussa näyttää olevan vain muutama pieni metsätila Lapualta, liekö perustajan omaa metsää. Tilojen tunnuksia ei kerrota, ja sivustolla olevat ilmakuvat on värjätty niin, ettei puusto näy — jo tämä herättää vahvoja epäilyjä, että kyseessä puhdas kusetus. Pienellä salapoliisityöllä selvisi nopeasti, että kyseessä on neljä kiinteistöä, joiden tunnukset ovat (408-404) -13-176, -12-68, 15-181 ja -13-76. Metsätilojen ilmakuvia on sen verran tullut katseltua, että näin heti kyseessä olevan puhtaasti talouskäytössä olevat metsät. Neljästä palstasta kahdella on lähes yksinomaan peltoa ja äskettäinen avohakkuu, kolmas palsta on suurimmaksi osaksi nuorta kasvatusmetsää. Neljäs palsta on rämesuota ja pieneltä osin peltoa.

Kun lukee vuokrausehdot, huomaa että kyseessä on puhdas rahastus. Metsänomistajalle ei ehtojen mukaan tule mitään rajoitteita, ja irtisanomisaika on 1 vuosi. Metsänomistaja voi siis kerätä rahaa taimikoista tai nuorista kasvatusmetsistä vaikkapa pari vuosikymmentä, ja sen jälkeen irtisanoa sopimuksen ja laittaa metsä hakkuuseen. Ilmaston kannalta tässä ei ole mitään mieltä. Nuori metsä kasvaa tekemättä mitään, ja maksamatta siitä mitään.

Tämän tyyppinen toiminta sopii MTK:n agendaan, jossa metsänomistajat halutaan esittää ilmastosankareina ja hakkuut ilmastotekona. Kumpikaan ei ole totta. Suomen metsätaloudessa ei ole ilmastoa mietetty lainkaan. Metsien puumäärän kasvu on suurimmaksi osaksi seurausta soiden ojittamisesta ja ilmaston lämpenemisestä. Metsänhoidolla on tähdätty vain puuston kuutiomäärän maksimointiin, ei metsien hiilivaraston säilyttämiseen. Nyt sitten yritetään paukutella henkseleitä ja kehua, miten metsänhoito on ilmastoteko. Oikea ilmastoteko on kuitenkin jotain muuta, kuin metsien intensiivinen talouskäyttö.

Kompensaatiota voi hyvillä perustein kritisoida, mutta vakavasti otettavat toimijat lienevät kuitenkin vilpittömiä ja pyrkivät oikeasti aitoon kompensaatioon. Act4Planet:in kaltainen yrittäjä on taas selvästi vain rahastamassa normaalilla talousmetsällä. Pysykää tällaisista kaukana.

 

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Suomesta, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Esimerkki kompensaatiokusetuksesta

 1. act4planet sanoo:

  Tervehdys,

  Kiitoksia kirjottajalle mielenkiinnosta Act4Planet- yritystä kohtaan.
  Oheinen kirjoituksenne sisältää kuitenkin useita väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa ja loukkaavaat asiakkaamme yksityisyyttä ja tietojen julkisuutta.

  Tutustamalla huolellisemmin verkkosivustoomme ja toimintamalliimme kirjoituksenne väitteet ovat perusteettomia.

  Yksilöimällä ja julkaisemalla luvatta asiakkaamme kiinteistötietoja ja arvioita kiinteistöstä, loukkaatte kiinteistönomistajan yksityisyyttä ja sekä vähättelette Metsään.fi- palvelun sisältämiä tietojen laatua.

  Ette myöskään julkaise ”salapoliisi”- työssä käyttämiänne lähteitä, jolloin rikotte mahdollisesti käyttämienne rekisterinomistajien rekisteritietojen käyttöoikeuksia.

  Edellä olevien johdosta pyydämme välittömästi oikaisemaan kirjotuksessanne olevat väitteet ja poistamaan ilman asiakkaamme lupaa julkaisemanne tiedot.

  Kunnioitamme sananvapautta ja mielipiteen ilmaisua, mutta samalla haluamme korostaa syvää harkintaa myös näiden osalta.

  Lisäksi suosittelemme tutustumaan huolellisemmin verkkosivustoomme
  https://www.act4planet.fi

  Yhteistyöterveisin,
  Raimo Kangaskoski
  Act4Planet, Y-tunnus 2998042-8

  Tykkää

  • Markus Puhis sanoo:

   Kiinteistötunnukset ja kiinteistörajat ovat julkista tietoa, jonka löytää esim. Kansalaisen karttapaikasta. Samasta paikasta löytyy julkinen ilmakuva, mistä näkee metsän rakenteen.

   Tykkää

 2. act4planet sanoo:

  Tervehdys,

  Kiitoksia vastauksesta ja lähdetietojenne selventämisestä.

  Toivoisin edelleen Teitä tutustumaan verkkosivujemme sisältöön huolellisemmin.
  Väitteenne yhteystietojen puuttumisesta, metsänomistajan ehdoista ja pelkästä rahastuksesta ovat niiden valossa perusteettomia.

  Yhteistyöterveisin,
  Raimo Kangaskoski
  Act4Planet

  Tykkää

  • Markus Puhis sanoo:

   Poistettu viittaus yhteystietojen puuttumiseen, tosin yhteystiedot luulisi löytyvän ”Ota yhteyttä” -kohdasta eikä piilotettuna rekisteriselostukseen.

   Sivuston bisnesmalli on rahastusta, koska toiminta ei täytä kompensaation määritelmää. Talousmetsän kasvatus, hoito tai taimien istuttaminen ei ole kompensaatiota, vaan vakiintunutta toimintaa. Kompensointi on todellista vain silloin, jos se johtaa päästövähennykseen mikä muuten jäisi toteutumatta.

   Tykkää

 3. Nimetön sanoo:

  Tervehdys,

  Kiitokset jälleen pikaisesta vastauksesta.

  Metsien hiilinielut nähdään yleisen tietämyksen valossa kuitenkin varsin merkittävänä tekijänä ilmastomuutoksen hillinnässä. Ja myös talousmetsä kasvaessaan toimii hiilinieluna. Ja kasvun vuokraukseen toimintamallimme perustuu.

  Hiilinielun vuokraus taas mahdollistaa kompensaatiota tukevia ratkaisuja. Esimerkkinä tästä on mainittu verkkosivuillammekin uuden metsän istutus. Mutta kohteet voivat olla toki muutakin. Kunhan niiden taustalla on ilmastoteko. Ja teon vaikutus voi olla moniulotteisempi. Se voi esimerkiksi johtaa vähempään energiankulutukseen, metsänomistajan lisääntyvään kiinnostukseen omistamansa metsän hoidossa jne.

  Act4Planet tarjoaa siis välineen ja kanavan vaikuttaa. Kyse ei ole puhtaasta taloudellisten tuottojen maksimoimisesta, vaikka normaaliin yritystoimintaan sellainenkin kuuluu.

  Yhteistyöterveisin,
  Raimo Kangaskoski
  Act4Planet

  Tykkää

 4. act4planet sanoo:

  Tervehdys,

  Kiitokset pikaisesta vastauksesta.

  Metsien hiilinielut nähdään kuitenkin yleisesti merkittävänä tekijänä ilmastomuutoksen hillinnässä.
  Myös talousmetsä kasvaa ja kasvuun perustuu myös hiilinielujen vuokraus.

  Vuokra mahdollistaa taas tuottojen kohdentamisen ilmastomuutosta hillitseviin kohteisiin.
  Verkkosivuillammekin mainintaan uuden metsän istuttaminen. Kohteet voivat olla myös monipuolisempia, kuten energiakulutusta vähentävät, tuotantotapaa muuttavat tms. Lisäksi näillä toimilla voi olla myös muita vaikkapa elämänlaatuun, yhteiskunnan palveluiden käyttöasteeseen, metsänomistajan omistuksensa kiinnostukseen tms. liittyviä vaikutuksia.

  Act4Planetin toimintamalli tarjoaa kanavan ja välineen vaikuttaa. Kyse ei ole pelkästään taloudellisen tuoton maksimoinnista, vaikka toki sellainen normaaliin yritystoimintaan usein mielletään.

  Olemme matkan alussa – emme perillä, mutta matkalla!

  Yhteistyöterveisin,
  Raimo Kangaskoski
  Act4Planet

  Liked by 1 henkilö

 5. act4planet sanoo:

  Hei,
  Pahoittelut Nimettömänä lähteneestä ja tänne ilmestyneestä viestistä.
  Ipadi ja selain tekivät tempun, jonka johdosta näytti, että viesti hävisi bittiavaruuteen.
  Sisältö niissä kuitenkin sama😀

  Terveisin,
  Raimo Kangaskoski
  Act4Planet

  Tykkää

 6. Paluuviite: Blogin viides vuosi | Kuudes massasukupuutto ja muuta maailman menoa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s