Huolta hyönteisistä

Ympäri maailmaa on viime aikoina tullut hälyttäviä uutisia hyönteiskadosta. Asiaa on sivuttu blogissa aiemminkin. Pääasialliset syyt hyönteiskatoon ovat elinympäristöjen katoaminen ja pirstoutuminen, hyönteismyrkyt ja ilmastonmuutos. Hyönteisiä uhkaavat myös monet muutkin asiat, jotkin mitä ei ole tullut edes ajatelleeksi.

Pari päivää sitten Independent julkaisi artikkelin, missä lehtipuhaltimien sanotaan olevan haitallisia hyönteisille. En ole selvittänyt onko asiasta jotain tutkimustietoa, mutta kyllähän ajatuksessa on järkeä: on täysin mahdollista, että voimakas puhallus tuhoaa hyönteisiä maan kamaralla, ja imu vetää lentäviä hyönteisiä laitteen sisään. Vaikka lehtipuhaltimien vaikutus globaaliin hyönteiskatoon on mitätön, on tässä yksi hyvä syy lisää jättää lehtipuhaltimet hankkimatta ja käyttämättä. Ne ovat rasittavan äänekkäitä, ja polttomoottorivehkeet myös levittävät pahaa katkua. Ei ihme, että lehtipuhallin valittiin vuonna 2000 Suomen luonto -lehden kaikkien aikojen ensimmäiseksi turhakkeeksi. Ansaitusti.

Toinen hyönteisiin liittyvä uutinen on jo vakavampi: yksi usein sivuutettu hyönteisten uhkatekijä on valosaaste. Varsinainen tieteellinen artikkeli ei ole vapaasti saatavilla, mutta asiasta on uutisoinut myös Helsingin sanomat.

Valosaaste häiritse hyönteisten vuorokausirytmiä, liikkumista ja lisääntymistä, ja altistaa niitä saalistajille. Kaikille on varmasti tuttu näky katulampun ympärillä pörräävät yöperhoset. Se ei ole vain harmitonta, vaan valo on ärsyke, joka saa hyönteiset sekoamaan. Luonnossa ainut öisin näkyvä valo on kuu tai tähdet, joidet perusteella hyönteiset suunnistavat. Taivaankappaleet ovat kuitenkin niin kaukana, ettei niiden asema muutu hyönteisten liikkuessa; katulamppu taas on aivan eri asia, ja katulampun valossa suunnistava perhonen päätyy spiraaliradalle, jonka päätepiste on valonlähde. Tutkijoiden mukaan kolmasosa öiseen lampunvaloon jääneistä hyönteisestä kuolee: joko niiltä loppuvat voimat, tai ne tulevat syödyksi. Lampunvalossa hyönteiset ovat selvästi näkyvillä, toisin kuin pimeällä taivaalla. Monien hyönteisiä syövien saalistajien on todettu hyödyntävän valoja.

Valojen määrä maailmassa on jatkuvasti lisääntynyt elintason noustessa, ihmisten määrän lisääntyessä ja valojen sekä sähkön halventuessa. Valosaaste on kuitenkin uhka, joka on – ainakin periaatteessa – helppo torjua, ja mihin jokainen meistä voi vaikuttaa. Riittää kun sammuttaa valot, tai vähentää niiden käyttöä. Esim. liiketunnistinten avulla valot palavat vain silloin, kun niitä tarvitaan. Ilmeisesti myös led-valot ovat hyönteisille harmittomampia kuin perinteiset polttimot.

Luulen että valosaasteen väheneminen ei hyödyttäisi vain hyönteisiä, vaan myös ihmisiä. Voisi spekuloida, että runsas valojen määrä vaikuttaa myös ihmisten unirytmiin; esim. kaupungeissa ei ole koskaan oikeasti pimeää.

Tai ainakin tähtitaivas näkyisi paremmin vähemmällä valosaasteella.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Maailmalta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s