Viikon uutispommi: Finnpulp ei saanut ympäristölupaa

Viikon suurin uutispommi oli Korkeimman hallinto-oikeuden kielteinen päätös Finnpulpin sellutehtaan ympäristölupaan. Kuopioon suunniteltu ”biotuotetehdas” eli suomeksi sellutehdas olisi toteutuessaan ollut valtavan kokoinen: puuta tehdas olisi vaatinut 7 miljoonaa kuutiota vuodessa, ja päästöt vesistöihin olisivat olleet kymmeniä tonneja päivässä. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä ei voi valittaa. Yhtiön mukaan tehdasprojekti on nyt virallisesti ohi.

Lupa kaatui mm. vesistöpäästöihin. KHO:n mukaan vaarana olisi ollut vesistön tilan heikkeneminen, mikä on EU-lainsäädännön perusteella kiellettyä.

Päätös on taatusti historiallinen: koskaan ei yhtä suuri tehdashanke ole kaatunut ympäristövaikutuksiin. Raha ei olekaan tärkein arvo. Luonnollisesti päätös on herättänyt mielipiteitä sekä puolesta että vastaan. Erityisesti MTK:ssa (joka on hankkeen yksi omistaja ja sijoittaja) meinattiin repiä pelihousut, ja mm. MTK:n johtaja on jo vaatinut hallitusta kriisikokoukseen. Sen sijaan Pro Kallavesi -kansalaisjärjestö on iloinnut tuomista.

Tapaukseen liittyy rumia piirteitä ja ylilyöntejä. Heti tuomion jälkeen alkoi KHO:n syyttely politikoinnista, mikä on vakava syytös. Oikeusvaltiossa oikeus on riippumaton politiikasta, eikä tässäkään tapauksessa mitään näyttöä muusta ole. Itse asiasa monet ympäristöasioihin erikoistuneet lakimiehet pitivät päätöstä odotettuna. Lakeja pitää noudattaa, vaikka ne eivät miellyttäisi. Myös pelottelu on alkanut: enää Suomeen ei kuulemma tule yhtään sijoitusta. Finnpulpin hanke oli kuitenkin erityistapaus sekä paikan että massiivisuuden takia.

Jos KHO:n tapauksesta pitäisi jotain oppia, niin se että kuormitusta vesistöihin ei voi jakuvasti vain lisätä. Niin Kallevedellä kuin Suomessa yleensäkin suurin kuormittaja on metsä- ja maatalouden hajakuormitus. Uusimpien tutkimustulosten perusteella mm. metsätalouden kuormitus on aiempaa luultua suurempaa, ja alati kasvava. Tämä on yksittäistä tehdasta selvästi suurempi ongelma, joka koskee käytännössä kaikkia Suomen vesistöjä.

Eli jos MTK tai metsäteollisuus haluavat uusia megatehtaita: on vain yksi johtopäätös: yleistä kuormitusta on pakko vähentää, ja silloin katseen pitäisi kohdistua metsätalouteen. Metsäteollisuuden pitäisi olla innolla esittämässä massiivista ennallistamis- ja vesiensuojeluohjelmaa. Tätä näkökulmaa ei kuitenkaan esiinny, vain narinaa, pelottelua ja vaatimuksia ympäristönsuojelun höllentämisestä. Katse ei ole tulevaisuudessa, vaan vahvasti menneessä.

KHO:n päätös on hyvä. Toivottavasti se poikii runsaita panostuksia vesiensuojeluun, ja realismia tilanteeseen.

PS. Finnpulpiin liittyi keskeisesti myös kysymys puun riittävyydestä. Pohjois-Savossa tai lähimaakunnissa ei ole likimainkaan tehtaan tarvitsemaa hakkuukapasiteettia. Käytännössä Finnpulp olisi hankkinut puuta koko Suomen alueelta. Ja sulkenut pienempiä tehtaita muualla.

Advertisement

Tietoja Markus Puhis

Luonnonsuojelija, jolla on paljon ajatuksia, ja unelma maailmasta, joka olisi parempi sekä ihmiselle että muille eläville.
Kategoria(t): Suomesta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s